Mallorca Miniguide

Lite snabba tips för dig som ska turista på Mallorca
Tips när du ska hyra bil

Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna, som tillhör Spanien och ligger öster om landet, ute i Medelhavet. Andra stora öar i ögruppen är Menorca, Ibiza och Formentera. Mallorca är en mycket populär turistdestination, och besöks särskilt av turister från den norra delen av Europa. Ön är bland annat känd för dess kristallklara vatten, vackra natur och rika kulturliv och historia.

Stränder och sevärdheter

Mallorca har runt 120 stränder och vikar, och trots de många turisterna på ön så är det fortfarande möjligt att hitta sin egen del av en strand. Några av de stränder med den vitaste sanden och mest kristallklara vatten ligger på den södra delen av ön. Närheten till de stora resorterna kan dock göra att det kan vara många turister på stränderna under högsäsong. Den västra delen av ön består till stor del av berg och klippor, vilket gör att de få stränder som finns kan vara svåra att nå, men det kan dock vara värt ett försök. Stränderna i norr och nordöst är långa och har bergen som majestätisk bakgrund. Den östra kusten har många små vikar, men här finns också den långa stranden Cala Millor, som sägs vara en av Mallorcas vackraste.

När det gäller sevärdheter är huvudstaden Palma ofta det som hamnar först på listan. Palma är en gammal stad med många historiska sevärdheter, som exempelvis den kända katedralen La Seu. Bakom katedralen ligger Gamla stan, med smala gator och intressanta byggnader. I Palma finns också ett brett utbud av mysiga caféer, restauranger och butiker.

Det finns många sevärdheter i Mallorcas landskap, såsom bergskedjan Serra de Tramuntana vid den nordvästra kusten. Ön passar mycket bra för den aktive resenären, och har många vägar och leder som passar bra för cykling och vandring. Om man vill kan man hyra en båt eller bil för att upptäcka ön. Med båt har man större möjlighet att nå små orörda vikar vid de mer svårtillgängliga områdena på ön.

Förbindelser

Flygplatsen på Mallorca heter Palma de Mallorca Airport, även kallad Son San Juan Airport, och ligger vid den västra kusten ca 8 km från huvudstaden Palma. Flygplatsen är den tredje största i Spanien. Från Spaniens kust kan man åka färja till Mallorca, bland annat från Barcelona och Valencia. Det går också flera färjor mellan de olika öarna i ögruppen Balearerna. Mallorca har viss tågtrafik som är belägen främst i inlandet, och det finns också möjlighet att åka buss. Busstrafiken kan dock vara något begränsad, då många bussturer till exempel inte går på söndagar. Man kan också åka taxi, dock är det ganska dyrt. Enklaste sättet att ta sig runt på är genom att hyra en bil.

hit counter